Huidveroudering voorkomen met antioxidanten

Je huid beschermen met antioxidanten. Dat heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord, maar wat zijn antioxidanten? En wat doen ze voor onze huid?

Vrije radicalen

Antioxidanten beschermen je huid tegen de vrije radicalen. Vrije radicalen zijn kleine agressieve deeltjes die onze gezonde cellen beschadigen. Deze deeltjes versnellen het verouderingsproces waardoor je eerder rimpeltjes en pigmentvlekken krijgt. Vrije radicalen komen voor bij de normale stofwisseling in ons lichaam, maar ze ontstaan ook door invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld door: zonlicht, luchtvervuiling, roken, ongezonde voeding, stress en lichamelijke overbelasting.

De schade door de zon

Een voorbeeld: de zon is heerlijk warm, fijn om in te zitten en erg goed voor de opname van vitamine D. Wat weer goed is voor je botten, spieren en gewrichten. In de zon kun je ook lekker ontspannen en genieten. Dit zijn enkele positieve effecten van de zon.

Helaas heeft zon ook nadelige effecten: de zon zorgt voor pigmentatie en vroegtijdige huidveroudering. Vrije radicalen komen namelijk vrij wanneer de huid onder invloed staat van de zon. De zon zorgt ervoor dat je collageen, wat zorgt voor stevigheid van de huid, afgebroken wordt. Dat je elastine, dat zorgt voor de elasticiteit van de huid, afneemt. En ook wordt het hyaluronzuur, wat als vocht in en tussen de cellen aanwezig is, sneller afgebroken. Met huidveroudering, rimpels en pigmentvlekken tot gevolg.

Voordelen antioxidanten voor je huid

Maar wat kunnen we doen tegen vrije radicalen? Het antwoord daarop is: antioxidanten.

Antioxidanten beschermen jouw huid tegen de vrije radicalen. Ze zorgen ervoor dat de vrije radicalen geneutraliseerd worden. Maar het voorkomen van schade door vrije radicalen is niet de enige waarde van antioxidanten. antioxidanten houden onze cellen gezond, hydrateren op natuurlijke wijze en verminderen ontstekingen in onze huid.

Soorten antioxidanten

Antioxidanten zijn vitamine A, C en E en zitten in verzorgingsproducten, in voeding en in groene thee. Ook zijn de mineralen zink, selenium en polyfenolen belangrijk bij de vorming van antioxidanten. Door extra antioxidanten toe te voegen, ga je de tekenen van vroegtijdige veroudering tegen, verminder je ontstekingen en wordt de collageen productie gestimuleerd. Zo blijft je huid vol en jeugdig.

Wat kun je zelf doen?

Eet veel groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Dit zijn geweldige antioxidanten. Groene thee is bovendien ook een goede beschermer tegen vrije radicalen. Naast het beschermen van binnenuit door middel van gezonde voeding is het ook belangrijk om je huid van buitenaf te beschermen. Denk dan aan producten met vitamine C+E.

Vitamine C is een hele krachtige antioxidant. Het zorgt voor een volle, gladde en egale, stralende teint. Vitamine E staat bekend om zijn effectiviteit tegen pigmentvlekken en bescherming tegen veroudering door de zon. Samen met vitamine C is het een krachtig duo tegen huidveroudering.

Producten met veel antioxidanten

Er zijn drie producten van Éminence Organic die ik graag in het beschermde zonnetje zet:

  • De Lilikoi zonbeschermer producten met SPF. Deze zijn niet alleen een zonbeschermer met een minerale filter, maar ook een super antioxidant.
  • Het Citrus & Kale Potent C+E Serum. Dit is een snel absorberend serum geformuleerd met anti-irriterende vitamine C.
  • Het Firm Skin Acai Moisturizer. Zit boordevol antioxidant-rijke bessen.

Je huid beschermen met antioxidanten om huidveroudering en pigmentvlekjes tegen te gaan is dus super belangrijk. We kijken graag met je mee welke producten op dit moment voor jouw huid geschikt zijn.

Gezonde snoep tip

Natuurlijk, mét veel antioxidanten en momenteel in overvloed te plukken zijn: bramen.