Wat is het verschil tussen een synthetische en een natuurlijke zonnefactor?

Dagelijks een zonbescherming gebruiken is de beste anti-aging crème die je kunt bedenken. Maar welke zonbescherming moet je kiezen uit het mega grote aanbod? We kunnen het onderverdelen in twee categorieën filters: chemisch en mineraal (fysisch).
Beiden bieden ze bescherming tegen UV stralen, maar dan op een totaal andere manier.

Chemische filter

Deze op koolstof gebaseerde verbindingen absorberen UV stralen. Dit betekent dat ze uv-stralen in zich opnemen en omzetten in warmte, welke ze vervolgens weer afgeven. Op deze manier worden de stralen geneutraliseerd. Dit betekent dat de stralen pas IN de huid geneutraliseerd worden. Synthetische ingrediënten komen in de huid, die je daar absoluut niet wilt hebben en zeker niet in je lichaam. Vanwege het feit dat we rijkelijk én herhaaldelijk moeten smeren is het logisch dat het ook nog eens om grote hoeveelheden gaat, iets om over na te denken.  

Minerale filter

Minerale filters werken als een spiegel die de stralen al weerkaatsen voordat ze de huid kunnen schaden. Ze blokkeren de schadelijke zonnestralen al voordat ze in contact komen met het huidoppervlak en vormen zo een beschermende barrière. Minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide.

Wat is zinkoxide?

Minerale zonnebrandmiddelen bevatten meestal zinkoxide als een fysieke zonnebrandcrème tegen UV-stralen. Hetzelfde zink dat je ouders in de jaren 80 over je neus en wangen smeerden en op baby’s billetjes.   Zinkoxide heeft een lange weg afgelegd om de vele voordelen te kunnen benutten zonder het nadeel van de witte waas en de stugheid van het ingrediënt. Zink heeft zo ontzettend veel voordelen!

  • Zinkoxide houdt de huid koel

In tegenstelling tot chemische zonnebrandmiddelen die UV-stralen vasthouden en in warmte omzetten, houdt zinkoxide de huid koel en laat de huid ademen, het sluit niet af. Mede hierdoor is het super bij het minimaliseren van huidontstekingen, roodheid, acné en rosacea

  • zinkoxide biedt fysieke bescherming tegen de zon

Hoewel zink zelf in de natuur te vinden is, ontstaat zinkoxide eigenlijk door het mineraal zink te combineren met zuurstofmoleculen. Wanneer deze twee elementen worden verdampt en gecondenseerd, vormen ze een fijn poeder dat op de huid zit en een beschermende barrière vormt tegen UVA- en UVB-stralen. Zinkoxide is niet alleen een fysieke blokker, maar werkt ook als een spiegel om UV-stralen te reflecteren voordat ze het huidoppervlak kunnen binnendringen.

  • Zinkoxide helpt bij de behandeling van acne

Zinkoxide is ook gunstig bij de behandeling van acne-gevoelige huid. Studies tonen aan dat zink huidontstekingen effectief vermindert, de groei van acne veroorzakende bacteriën remt en de talgklieractiviteit reguleert. Het heeft ook samentrekkende eigenschappen die de poriën verkleinen.

Maar minerale zonnefilters doen meer:

  • Minerale filters zijn koraalrif vriendelijk. Hoewel we daar in deze tijd niet echt van kunnen genieten, omdat we de tropische zeeën beter niet kunnen bezoeken, is het fijn te weten dat deze filters de kwetsbare riffen niet aantasten. In sommige landen is een synthetische filter hierdoor zelfs verboden. Natuurlijk denken we ook aan onze planeet!

  • Minerale filters zijn hypoallergeen en niet-comedogeen. Doordat ze vrij zijn van siliconen verstoppen ze de poriën niet en is dit ideaal voor personen die gevoeliger zijn voor puistjes. Bovendien bevatten ze ontstekingsremmende eigenschappen.

  •  Minerale zonnefilters reflecteren zowel UVB- als UVA-stralen. UVB-stralen veroorzaken zonnebrand en ongemakkelijke symptomen zoals roodheid, droogheid en jeuk. UVA-stralen, die dieper in de huid doordringen, zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering en spelen een sleutelrol bij het ontstaan huidkanker.

Welke minerale zonnebrandcrème is geschikt voor jou?

Éminence Organics heeft vier unieke volledig minerale dagcrèmes ontwikkeld die speciaal zijn samengesteld voor het gezicht en de hals. Behalve de zonnefactor zitten ze boordevol actieve ingrediënten die de huid ook nog eens optimaal verzorgen. Twee in een dus!

Red Current Protective Moisturizer SPF 40

Deze matterende dagcrème biedt bescherming tegen de zon en helpt het tegengaan van rimpels met het Youth Shield Anti-oxidant Complex. De rode bes is een bron van vitamine C, een antioxidant met extra bioflavonoïden die fijne lijntjes vermindert.

Tropical Vanilla Day Cream SPF 40

Soms kunnen geuren ons al meenemen naar een droombestemming en de Tropical Vanilla Day Cream SPF 40 doet precies dat met zijn frisse, tropische geur. Deze volledig minerale zonnebrandcrème is samengesteld uit vanille en sheaboter om de huid te revitaliseren en verbranding te helpen voorkomen. Sheaboter is een hydraterend ingrediënt dat rijk is aan triglyceriden en vetzuren, waardoor de crème een effectief en verzachtend middel is voor de huid die meer hydratatie nodig heeft.

Lilikoi Daily Defence Moisturizer SPF 40

Deze alles-in-één dagelijkse vochtinbrengende crème is geformuleerd met cacao extract(met peptiden, sachariden en polyfenolen), satsuma-mandarijnschil om het uiterlijk van de huid die wordt blootgesteld aan blauw licht, stress en vervuiling te verbeteren. Als je je zorgen maakt over teveel blootstelling aan blauw licht doordat je vaak achter je laptop of je mobiel zit, dan is deze moisturizer iets voor jou.

Bright skin Moisturizer SPF 40

Deze verhelderende dagelijkse vochtinbrengende crème bevat een natuurlijk hydrochinon alternatief. Deze SPF-formule pakt het verschijnen van donkere vlekken aan en helpt zonnebrand te voorkomen. Het natuurlijke hydrochinon alternatief helpt bij het vervagen van donkere vlekken voor een egalere teint.

Lilikoi Mineral Defense Sport Sunscreen SPF 30

Lilikoi Mineral Defense Sport Sunscreen met SPF 30 is voor bescherming van top tot teen. Deze gemakkelijk aan te brengen sportformule voor gezicht en lichaam is niet vet en waterbestendig tot 40 minuten.

Heb jij al een dagcrème en zonbeschermer ineen?