Pigmentvlekken, wat kan je daaraan doen?

Heb jij pigmentvlekken? De een vindt het vreselijk, de ander maalt er niet om. Dagelijks krijg ik de vraag of er wat aan te doen is. Heb jij die vervelende bruine vlekken in je gezicht die je er ouder uit laten zien? Lees dan deze blog.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: pigmentvlekken heb je voor de rest van je leven. Het is een beschadiging aan je DNA, onherstelbaar dus. Heb je een overdosis zon gehad, dan wordt er meer pigment aangemaakt om de huid te beschermen. Is er een verstoring in de deling van het pigment, dan ontstaat er een vlek.

Hoewel het hebben van pigmentvlekken een chronisch huidprobleem is, is het zeker mogelijk om een mooie egale huid te krijgen.

Oorzaak pigmentvlekken

De meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken is te veel UV- straling. Het kan ook door je hormonen komen, denk maar eens aan het zwangerschapsmasker. Of door medicatie zoals de anticonceptiepil. Vaak zie je dan pigmentvlekken op de bovenlip. Je kan ook pigmentvlekken krijgen na een ontsteking of beschadiging van de huid. Veel voorkomend is na acné. Deze vorm van pigmentvlekken noemen we Post Inflammatoire Hyperpigmentation. Deze vlekjes trekken vanzelf weer weg maar dat kan best twee jaar duren. Wat ook veel voorkomt zijn pigmentvlekken na agressieve peelings of het gebruik van schadelijke producten voor je huid.

Wat kan je er aan doen?

Je huid beschermen tegen de zon is het allerbelangrijkst. Gebruik dagelijks een minerale zonnebrandcrème of dagcrème met factor 30. Slik de Skin Protect en Balance. Deze supplementen bevatten naast een natuurlijke zonbescherming, hoog geconcentreerde antioxidanten en vitamines.

Ingrediënten die pigmentvlekken lichter maken

Pigmentvlekken helemaal weg krijgen is niet mogelijk. Wel kan je de vlekken lichter en je  huid egaler maken, zodat de vlekken minder opvallen.

Natuurlijke ingrediënten die een bewezen werking hebben bij pigmentvlekken zijn onder meer vitamine C, Niacinamide, zoethout en azelainezuur. Deze ingrediënten vind je in hoge concentraties in de Bright Skin lijn van Éminence. Heb je pigmentvlekken? Pas dan je verzorgingsproducten aan en voeg een extra peeling toe die de pigmentvlekjes vermindert.

Behandelingen in de salon

In de salon werk ik met de producten van Éminence Organic. De Bright Skin lijn remt de aanmaak van pigment en maakt de pigmentvlek lichter. De natuurlijke peelings met onder andere bessen, zoete aardappel & pompoen bevatten tot wel 20% zuren. Ze zijn effectief zonder de huid te beschadigen. Het beste resultaat krijg je door behandelingen in de salon te combineren met de producten voor thuis. Stapelen van ingrediënten die het pigment remmen én lichter maken.

Heb jij nog vragen over pigmentvlekken of wil je een behandeling? Maak dan een afspraak.